torsdag 30. juli 2009

Halshugget babyen, spiste den og ...

Mine bloggelige erfaringer er ikke så mange, men en ting er sikkert: Nettet har mye til felles med IKEA. Har du tenkt på det? IKEA fremstiller sine billige, sammenskrudde varer som lekre designvarer i sine kataloger. Hvor ofte har jeg ikke sittet og drømt om at de ferdige utstillingene i katalogene bare kunne overføres til mine egne kvadratmeter?

Men i likhet med nettet må alt gjøres for egen hånd på IKEA. Bare det å få parkert bilen er jo et ork. Vel inne på IKEA er møblene plassert i så attraktive utstillinger at man meter for meter blir sugd inn i IKEA-labyrinten. Jo lenger innover man går, jo vanskeligere er det å komme ut.

Det viktigste for å forføre folk inn i labyrinten er å ha gode trekkplastre. På IKEA er det katalogene og utstillingene (ikke parkering). På IKEA  er dette særlig viktig fordi ulempene handler om det kunden må gjøre for å få med seg varen hjem etter forførelsen.

Slik er det også i stor grad på nettet. Det er brukeren som må klikke seg inn. Og det er der jobben må gjøres. Ergo, det gjelde å legge ut noe saftig agn. I likhet med IKEAS katalog. Vi snakker om agn som halshugde babyer, mødre som spiser sine barn, om sex i en hanglider ... Obs, det siste var mitt eget påfunn... men bare vent, det kommer nok.

Og spørsmålet er om ”IKEA” utstillingene trenger å bli mer og mer groteske. Mer og mer enkle og agnaktige?

Der det kunne hengt en mark, eller en flue, henger det i stedet en halshugget baby – som blir spist av mor. Det er et klikkagn. Noe alle ”bare må se på hva er”. Som om nettet er et ypperlig vindu for et freakshow.  Et slags Carnivale. Men i dette, og mange andre tilfeller, skal  misfosteret illustreres med et så uskyldig offer som et lite menneske uten stemme. Et menneske med en umenneskelig skjebne. Og ikke minst, en som trenger samfunnets beskyttelse. Ikke uthengning.

Heldigvis falt saken raskt på sidene. For i går var det rett og slett vondt å åpne ABC nyhetssiden. Jeg forsøkte å ikke se på toppen av siden.

Som om jeg måtte senke blikket i skam. Det var det riktige ordet: Skam.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar